صنایع آرال شیمی گلستان تولید کننده انواع ضدعفونی کننده ها و شوینده هایی ارگانیک

آرال شیمی انواع ضدعفونی کننده های سطح بالا را تولید می کند. ضدعفونی کننده صنایع غذایی یکی از محصولات این شرکت می باشد

صنایع آرال شیمی گلستان تولید کننده انواع ضدعفونی کننده ها و شوینده هایی ارگانیک

آرال شیمی انواع ضدعفونی کننده های سطح بالا را تولید می کند. ضدعفونی کننده صنایع غذایی یکی از محصولات این شرکت می باشد

کارخانجات صنایع غذایی اعم از فراورده های پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ و تخم مـرغ، ماهی، سوسیس و کالباس، کنسرو، شیر و فراورده های لبنی، سس و انواع رب، نوشابه، دوغ و آب معدنی، قند و شکر، کیک، کلوچه و بیسـکویت، میـوه و سبزیجات، مربا و عسل، آبمیوه، کنسـتانتره و کمپـوت، ماکـارونی وتولیـدات نشاسـته ای، آرد و نـان، چیپس و اسنک، آجیل و خشکبار، چای و قهوه و … با مواد غذایی در ارتباط هستند. سلامت و پاکیزگی محصولات این کارخانجات با سلامت انسان رابطه مستقیم دارد. به همین دلیل ضدعفونی تجهیزات و دستگاه هایی که در این کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرند مهم و ضروری است.

بخش های مختلفی (خط تولید، سردخانه، کف و دیوارها، ماشین های حمل و نقل، سالن های انبار مواد اولیه و … ) در کارخانه های صنایع غذایی وجود دارد که شاهد انتقال آلودگی از طریق آن ها هستیم. یکی از مهم ترین بخش هایی که باید به ضدعفونی آن توجه شود، خط تولید است. کارخانجات پس از تولید، بخش های COP و CIP را شستشو و ضدعفونی می کنند.

وجود بیوفیلم و همچنین انباشت مواد غذایی در سیستم CIP باعث ایجاد آلودگی های باکتریایی و قارچی می شود. ضدعفونی کننده صنایع غذایی، بیوفیلم موجود در سیستم CIP را از بین می برد. این محلول با از بین بردن بیوفیلم و همچنین اسپور باکتری و قارچ، سلامت تولیدات بعدی را تضمین می کند.

موادی که به عنوان ضدعفونی کننده صنایع غذایی و لبنی مورد استفاده قرار می گیرند متنوع هستند. خواص مورد نظر برای این ضدعفونی کننده ها در زیر نام برده می شود:

دردسترس بودن
قابلیت استفاده در سطوح در تماس با مواد غذایی و بدون ایجاد باقی مانده مضر
از بین بردن انواع باکتری، قارچ، ویروس و اسپور آن ها
اکسیدین در کارخانجات صنایع غذایی
آرال شیمی انواع ضدعفونی کننده های سطح بالا را تولید می کند. ضدعفونی کننده صنایع غذایی یکی از محصولات این شرکت می باشد. اکسیدین ضدعفونی کننده صنایع غذایی را می توان در CIP و COP همه کارخانه های تولید کننده مواد غذایی و سطوح در تماس با مواد غذایی مورد استفاده قرار داد. این محلول پس از استفاده به آب و دی اکسید کربن تبدیل می شود و باقی مانده مضر ندارد. این محلول با خلوص ۱۵% تولید می شود.
جهت مشاوره فنی و رایگان و کسب اطلاعات سایت بیشتر میتوانید به سایت www.aralshimi.com مراجعه فرمایید.

طبقه بندی موضوعی
  • ۰
  • ۰

انواع آب شیرین کن ها

روش های نمک زدایی از آب

برای نمک زدایی ، از دو سیستم آب شیرین کن تقطیر حرارتی و تقطیر غشایی استفاده می شود. روش‌های مبتنی بر فرآیندهای حرارتی برای انجام نمک زدایی به انرژی گرمایی و حرارت نیاز دارند و روش‌‌های تقطیر غشایی از نیرو محرکه فشار هیدرولیکی استفاده می‌کنند.

تقطیر فلش چند مرحله ای:

  • تقطیر با چند اثر

تقطیر با چند اثر همانند فرآیند تقطیر چند مرحله ای فلاش از اصول اولیه استفاده می کند با این تفاوت که به جای استفاده از چندین محفظه و لوله ، از لوله های پی در پی استفاده میکند.

  • تقطیر فشرده سازی بخار

می تواند به طور مستقل عمل کند و هم در ترکیب با یک فرایند تقطیر حررتی دیگر است . تقطیر فشرده سازی بخار از گرمای حاصل از فشرده سازی بخار برای تبخیر آب تغذیه استفاده می کند

  • تقطیر خورشیدی

نمک زدایی خورشیدی معمولاً برای عملیات در مقیاس کوچک استفاده می شود. اگرچه طراحی واحدهای تقطیر خورشیدی بسیار متفاوت است ، اما اصول اولیه آن با سایر روش ها یکسان است

فن آوری های غشایی 

یک فرآیند آب شیرین کن یا نمک زدایی غشایی از یک مانع فیزیکی ( غشا ) و یک نیروی محرک استفاده می کند. نیروی محرکه می تواند یک پتانسیل الکتریکی باشد ، که در الکترو دیالیز و معکوس الکترودیالیز یا گرادیان فشار که در اسمز معکوس استفاده می شود ، استفاده شود.

معکوس الکترودیالیز و الکترودیالیز

غشاهای مورد استفاده در الکترودیالیز و معکوس الکترودیالیز ساخته شده اند تا عبور یونهای دارای فقط بار مثبت و یا فقط منفی را امکان پذیر کنند. یون ها اتم ها یا مولکول هایی هستند که دارای بار منفی یا مثبت بوده و یا خنثی هستند. چهار مولکول یونی رایج در آب نمک ، سدیم ، کلرید ، کلسیم و کربنات است.

اسمز معکوس RO از گرادیان فشار به عنوان نیروی محرکه برای انتقال آب تغذیه شور با فشار بالا از طریق غشایی استفاده می کند که از عبور یونهای نمک جلوگیری می کند

انواع آب شیرین کن صنعتی

  • نانوفیلتراسیون  UF
  • اولترافیلتراسیون NF
  • اسمز معکوس RO
  • سختی گیر رزینی و سیستم تقطیرMED

شکل گیری رسوب و روش های رسوب زدایی در سیستم های آب شیرین کن

تشکیل رسوب یا رسوب گذاری یکی از معمول ترین مسائل بهره برداری در سیستم تقطیری است. با تبخیر شدن آب خالص از آب شور ( دریا ) ، مقدار نمک های با قابلیت انحلال ناچیز افزایش یافته و در نتیجه به صورت رسوب سخت بر سطح های انتقال حرارت ته نشین می شوند. حضور رسوبات باعث کاهش اجتناب ناپذیر میزان راندمان و سطح کارایی سیستم می شوند.

کنترل تشکیل رسوب در سیستم های آب شیرین کن

کنترل تشکیل رسوب در سیستم ها بیشتر به وسیله کارکرد سیستم با میزان بازیافت کمتر برای دستیابی به میزان غلظت کمتر نمک ها در پساب شور یا با استفاده از به کارگیری روش های مکانیکی کنترل و حذف رسوب و یا با افزودن مواد شیمیایی بازدارنده ، انجام می گیرد.  پیشنهاد می کنیم نسخه کامل مقاله را در سایت آرال شیمی مطالعه فرمایید.  

  • ۹۹/۰۹/۱۷
  • شهرام حق پرست

نظرات (۱)

عالی بود مرسی

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی